Belysning utan elektricitet

Belysning utan elektricitet kan detta vara möjligt? Ja, med dagens fantastiska innovationer så är det möjligt. Man kan tycka att detta borde uppskattas av bostadsrättsföreningar i vårt avlånga land då det är idag mer på tapeten att tänka miljömässigt.

Hur fungerar då detta?

2003 så grundades företaget Parans som i ett samarbete med Chalmers i Göteborg inom Forskning och utveckling, de utgick ifrån en önskan att kunna förbättra inomhusmiljöerna och få in solljus i klassrummen. Utifrån detta så är Parans ett företag där man utvecklat och innovativt lyckats ta fram ett system som via fiberoptik föra in solljus i lokaler som vanligtvis inte skulle känna av något solljus. Det har visat sig fungera utmärkt i flertalet lokaler som bostadshus och större byggnader som sjukhus och liknande.

Med dagen system så kan man föra solljus 30 våningar ner i lokaler utan elektricitet. Man placerar solfångare på taket som följer solens väg på himlen och genom fiberoptik drar man ner i fastigheterna som ett elektrisk system ut de rum som ska belysas med solljus. Man kan montera kombinerade armaturer som både använder sig av ledljus och solljus. Tack vara fiberoptiken så sker ingen större förlust med solens strålar utan banar väg för att nästintill gå hu djupt som helst i en byggnad.

I och med att solens ljus gör att vi mår bra så är detta en fantastisk uppfinning på många sätt, energisnål och förser oss med solljus inomhus. Det kan inte bli mycket bättre, så om ni som bostadsrättsförening fundera på att byta belysning i en fastighet kolla upp om inte detta kan vara något för er.