Bostadsrättsföreningens ansvar

Som bostadsrättsförening så har man ett ansvar för de fastigheter som föreningen äger och allt runt kring dessa. Den styrelse som är vald ser till att stadgar och annat följs och det brukar finnas en fastighetsskötare som har hand om de löpande uppgifterna med fastigheter.

Om det inte är större åtgärder som behöver fixas så löser föreningen detta utan större upphandlingar. Det kan vara något som kan behövas bytas i entréer, trapphus och andra allmänna utrymmen. Detta går under det underhållsansvar som föreningen antagit på årsstämmor. Skulle det behövas renovering av trapphus eller entréer så får man göra en upphandling på detta och ta in offerter för att jämföra och anlita bästa anbud.

På föreningsstämman så beslutas de stora sakerna inom föreningen, det kan vara om det börjar vara dags för ett stambyte eller fönsterbyte i hela fastigheten. Du som lägenhetsägare ansvara för det inre i din lägenhet och avgör när renovering är dags. Det är ditt ansvar att se till att lägenheten är i gott skick. Det ska finnas i förenings stadgar vilka skyldigheter du har som ägare av din lägenhet.

Engagerade medlemmar i en bostadsrättsförening är ett måste och ju fler som bryr sig om sin förening desto bättre blir det för alla som bor i området. Det går inte att lämna över allt ansvar till föreningens styrelse även om de har ett stor ansvar för föreningen. Om alla drar sitt strå till stacken så blir det en trevlig bostadsrättsförening att bo i.