Får du renovera i din bostadsrätt?

Många bostadsrätter i Sverige kommer med eftersatt underhåll. Badrummen är från 90-talet, köken äkta funkisstil från 50-talet och då har vi inte ens nämnt alla linoleummattor som täcker golven. Det ökar så klart värdet men även trivseln att få uppdatera lägenheten till bättre skick. Men får du renovera?

Mycket får du faktiskt göra helt själv. Måla, tapetsera och lägga nytt golv är helt okej. Du får också byta ut ditt gamla kök men detta kan vara en känslig punkt så för att vara på den säkra sidan är detta en av flera frågor som du bör ställa till din bostadsrättsförening. Badrummen behöver du också lov att bygga om eftersom de gamla stammarna kan behöva bytas ut och då påverkar det alla andra lägenheter. Det kan också vara ett sätt för att få föreningen att få upp ögonen för potentialen i huset och göra insatser i andra lägenheter.

Om du vill riva och flytta väggar måste du fråga om lov först. I lägenheter är det viktigt att du inte river vilken vägg som helst, många väggar är bärande och hela huset kan påverkas om du river en bärande vägg utan att stötta upp den med en limträbalk eller liknande.

Fönster får du inte heller byta hur som helst eftersom det påverkar utseendet av huset. Du kan dock försöka bekämpa kallras från gamla fönster med nya tätningslister och kolla så att fönstret går tätt mot karmen.