Golvvärme i lägenhet

Golvvärme är allt mer populärt att installera i hemmet, och då speciellt badrummet. Bor man dock i en lägenhet kan det vara bra att tänka till något och även läsa på sig lite innan man går vidare med detta projekt.

Som sagt är ju badrummet ett väldigt populärt att installera golvvärme i, men det är tekniskt sett inget som hindrar en från att sätta in det i vilket rum i lägenheten som helst. Golvvärme är ju ett lågenergisystem, och har man vattenburen uppvärmning i form av radiatorer kan detta potentiellt hjälpa en att dra ned på uppvärmningskostnaden även i en lägenhet.

När man bor i lägenhet är det ju väldigt vanligt att man betalar för el men inte vatten. Med tanke på detta låter ju vattenburen golvvärme som det solklara valet att installera. Saken är dock det att detta måste man alltid kolla med sin bostadsrättsförening först. Om det inte står något om detta i föreningens stadgar ska man istället ta kontakt med dem för att få ett förtydligande.

Får man godkännande från föreningen är det så klart bara att köra igång. Beroende på hur omfattande man väljer att gå med den vattenburna golvvärmen kan man även behöva några extra tillbehör.

Men får man inte godkänt att installera vattenburen golvvärme är nog el det näst bästa alternativet. En fördel med detta är dock att den oftast är enklast att montera och resulterar i minst golvhöjning av alla varianter.

Planerar man att sätta in golvvärme under trägolv kanske man tidigare hört att detta inte bör göras. Men det beror mycket på vilket träslag man har. Bok och lönn är till exempel mer känslig för fukt- och temperaturförändringar. Det viktigaste utöver detta är att se till att man får en jämn temperaturspridning över hela golvet.

Det är generellt rekommenderat att man överlåter installation av golvvärme till en hantverkare, men om man är händig kan man ofta göra det själv. Sätter man dock in elvärme får detta enligt Elsäkerhetsverket endast göra av en behörig elinstallatör.