Inred lägenheten med mer ljus

Ett väl upplyst rum är en fröjd för ögonen. Men tyvärr är det allt för många rum över hela landet som inte har tillräckligt med belysning installerat. Ta en titt hemma själv och se hur många rum som är drabbade. Du kommer att tacka dig själv när du ställer detta till rätta.

Hur många lampor behövs?

Hur många lampor ett rum behöver beror först och främst på storleken av rummet. Men även vilket rum det är blir en faktor. Experter brukar säga att ett normalstort rum behöver mellan 5-10 ljuspunkter. Vardagsrummet ligger på den högre änden av detta spektrum medan ett rum som badrummet ofta ligger på den lägre.

Vilka sorters lampor behövs?

Ett rum ska helst ha flera olika sorters lampor för att helt täcka belysningsbehovet. Arbetsbelysning är det du alltid bör börja med och sedan utgå från vilken behov som finns kvar. Detta inkluderar belysning som kontorslampa, belysningen ovanför köksbänken, kring badrumsspegeln och även läslampor kring sängen, vid en fåtölj eller nära soffan.

En taklampa är ofta en bra start efter arbetsbelysningen är täckt, men även takbelysning finns i flera olika varianter. Det har ju även blivit vanligt att byta den ensamma taklampan mot infällda spotlights. Men många har gjort misstaget att mer eller mindre stanna efter dessa former av belysningar.

Vad du sedan bör se till att inkludera är några vägg-, golv- och bordslampor. Ofta ju fler du kan få plats med desto bättre. Men även andra former av belysning som effektfulla LED-strips eller riktad belysning som vanliga spotlights kan göra väldigt stor skillnad i ett rum.

När du kan skapa olika stämningar beroende på vilken kombination av lampor du har tänd samtidigt är då du veta att du är på rätt väg.