Inredningstips för vardagsrummet

Vardagsrummet är för många det rum de spenderar mest tid i. Detta är rummet vi oftast umgås i och det är ju även här vi har en tendens att sätta TV:n. Och när man spenderar mycket tid i ett rum i lägenheten är det ju en stor fördel att det är snyggt och att man trivs där. Här kommer därför några snabba tips om vad man kan tänka på när man inreder vardagsrummet.

Soffan – rummets hjärta

Soffan är ju en grundpelare i vardagsrummet och något som man gärna inreder runt. Placeringen av soffan är därför viktig att tänka på. Man vill till exempel inte placera soffan så att den har ryggen emot ingången. Det skapar inte direkt den mest välkomnande känslan. Har man inget annat val än att göra detta bör man i alla fall ställa ett avlastningsbord mot soffryggen och se till att det inkluderar vackra stilleben. Soffborden är ju också som en förlängning av soffan och något man bör välja med omsorg.

Att skapa en balans

Det finns mycket som kan påverka hur man uppfattar balansen i ett rum. Tänk exempel vis på hur mycket plats soffgruppen egentligen tar i rummet och om detta antingen är för mycket eller för litet. När något tar för mycket plats i ett rum börjar det lätt uppfattas som trångt och själ fokus från andra detaljer i rummet. Om det istället finns mycket plats över bör man balansera upp detta med kanske en eller två sittplatser och skapa något som en myshörna.

Satsa på mångsidig belysning

Belysning är alltid något viktigt i vilket rum man än inreder. Men i vardagsrummet bör man vara extra noga med att fixa belysning som kan användas i många olika situationer. En bra allmänbelysning är viktigt när man absolut måste se vad man håller på med, som till exempel när man städar. Samtidigt vill man nog kunna skapa riktigt mysig stämning emellanåt i vardagsrummet också och då gäller det ju att ha belysning även för detta, något man kan fixa ganska enkelt med dimmers. Tänk och på att fler ljuskällor gör det lättare att belysa på många olika sätt och vis.