Köpa eller hyra sin lägenhet

Lägenheter i Stockholms innerstad har stigit kraftigt i pris på senare år. Den som ägt sin lägenhet i många år kan räkna med att kamma hem stora vinster vid en försäljning. Detta gör att det efter en försäljning av en bostadsrätt kommer att frigöras mycket pengar som sedan kan användas för att lägga som kontantinsats vid köp av en villa till exempel. När familjen växer och barnen börjar växa upp kommer ofta en längtan att bosätta sig i en fastighet i utkanten av staden jämfört med att bo i en lägenhet i centrala Stockholm. Om man har en lägenhet att sälja kommer man att ha en stor fördel. När man amorterat lånen i många år har man fått ned lånen rejält och troligen har även lägenheten stigit i pris. Detta gör att man kan få loss en hel del pengar i mellanskillnad mellan lån och försäljningspris.

Detta gör att det ofta är en bra affär att börja med att köpa en mindre lägenhet när man är ung. Om man kan tänka sig att bo i en mindre lägenhet ett antal år kommer man att ha en bra start när man senare vill byta upp sig till en större bostad när familjen utökas med fler familjemedlemmar. Det är den allra första bostadsrätten som kan kännas värst att köpa. Man har inget man kan sälja och det kan då kännas mycket svårt att få tag på kontanter för att klara av de femton procent man kan behöva skjuta in kontant. Om man kan klara detta kommer man att senare i livet att ha något att bygga vidare på.

Det kan kännas som mycket osäkert att köpa en lägenhet för flera miljoner, men man skall ha i åtanke att amorteringarna ofta kommer att visa sig vara en form av sparande. Om man hyr en lägenhet kommer alla kostnader för hyran att helt enkelt bli en avgift man inte kommer att ha någon nytta av i framtiden.