När behöver lägenheten renoveras?

När du bor i lägenhet finns samma renoveringsbehov som vid villaägande men allt ansvar ligger inte på dig. Istället finns det tydliga avgränsningar på vad du ansvara för och vad föreningen ansvara för. Men föreningen är inte på plats varje dag, de kanske inte ens bor i samma hus som dig och är därmed inte medveten om alla brister som råder.

Tapeter

För att veta när något borde bytas eller renoveras kan du faktiskt kolla på checklistorna som hyresvärdar har. Där brukar det stå hur länge en tapet få sitta uppe innan det blir värdens ansvar och kostnad att byta istället för den boende. Så klart behöver du inte byta bara för att tapeten är gammal, är den fortfarande fräsch kan den lika gärna sitta kvar. Men en tapet är till största del papper och det gulnar med tiden. Livslängden är mellan 10-15 år.

Avlopp

Stambyte är en stor åtgärd, ännu dyrare när det handlar om ett lägenhetshus, så ägaren brukar alltid vänta in till det sista. Du som bor i huset kommer nog vara den som först märker av när det blir problem. En sådan enkel sak som att det kluckar i avloppet kan vara ett tecken på att system borde åtminstone spolas, kanske även filmas för att undersöka skicket. Alla avlopps- och ventilationsrör tillhör föreningen så det är dem du behöver gå igenom.

Kök och badrum

Ett kök har en tänkt livslängd upp till 30 år beroende på kvalité, men under den tiden kommer du garanterat behöva byta ut några vitvaror. Skamfilade luckor och lådornas botten som faller ut är nog det tydligaste tecknet på att du behöver uppgradera köket. Som bostadsrättsägare är det ditt ansvar och din kostnad, men ska du flytta rör eller plats på köket behöver du även godkännande av föreningen.

Badrummets tätskikt har en teknisk livslängd på 15-30 år, kortare tid om tätskiktet är från 80- eller 90-talet. Kakel och klinker har inget bästföredatum men plastmattor på golv och väggar håller ungefär lika länge som tätskiktet. Badrumsrenoveringar ska godkännas av föreningen eftersom du måste blotta och renovera avlopp och vattenledningar.