Nya lösningar för våra bostäder

Är det så att nycklar börjar snart vara ett minne blott till våra bostäder? Kanske inte än på ett tag men det kommer innovationer och lösningar som är så pass intressanta att vi vill skriva om detta.

Det kanske inte är det första vi tänker på när vi skaffar oss vårt boende att byta lås på ytterdörren, det kan komma på tals om något går sönder och därför behöver bytas. I de vanligaste fallen så ringer vi en låssmed och detta löses på ett smidigt sätt. Numer så finns det elektriska kodlås som man för en relativt billig peng montera in i ytterdörrar och få det senaste inom lås till dörrar. Det är inte stora ingrepp som behöver göras utan man plockar enkelt bort handtag och den gamla cylindern för att montera in ett modernt kodlås. Det är säkerhetsklassat som vilket lås som helst och du får fler fördelar än med vanlig nyckel.

Det finns olika varianter på marknaden och det gäller att kolla så de är godkända lås som monteras in. Fördelarna med ett kodlås är att du kan ändra och dela ut koder till tillfälliga besökare som städfirma eller hantverkare som ska in i din bostad. Det finns också lås som kan styras via ditt trådlösa nätverk och via en app styra låset. Du kan kontrollera om barnen kommit hem eller kolla om dörren verkligen är låst oavsett var du befinner dig. Helt klart värt den investering, då man slipper hålla reda på nycklar utan det räcker att lära sig den kod som man har till sitt lås.

Stöldskyddsföreningen är den organisation som godkänner låsenheter och delar in dem i sju olika klasser av säkerhet. Ska man köpa ett kodlås är det klokt att kolla upp att den är godkänd av Stöldskyddsföreningen. Försäkringsbolagen har fortfarande sina egna kriterier vad gäller saker som inbrott och de kräver oftast bara att huset ska vara låst. Om det nu är låst med en traditionellt lås eller ett kodlås bör inte spela en stor roll. För säkerhetens skull är det bäst att höra med sitt försäkringsbolag innan man skaffar något som ett kodlås.

Kodlås är inte att rekommendera för alla dörrar. För huset går det i stort sett alltid bra, men för något som ett förråd eller garage kan det vara sämre. Detta beror på att batterier och elektronik inte är garanterad att fungera korrekt när det blir tillräckligt kallt. Vintertid kan ett kodlås på garaget därför sluta fungera.