Odla i lägenheten

Du behöver inte flera kvadratmeter mark för att kunna odla dina egna råvaror. Du kan göra en småskalig odling direkt i hemmet och har du en balkong går det utmärkt att odla i lite större skala. Nyckeln till smart lägenhetsodling är att odla saker du kan fortsätta skörda flera gånger om!

Köksbänken

Dessa kan du odla direkt på köksbänken. De behöver inte står i direkt solljus men kan vara kinkiga med vatten, det gäller att jorden hålls fuktig. Uttorkning och övervattning är vanliga skäl till att kryddorna slokar och dör. Det kan vara besvärligt att driva upp kryddor från frön och onödigt arbete när du kan köpa färdiga kryddor i kruka direkt i mataffären och plantera om när du kommer hem. Kryddorna växer som bäst när du kontinuerligt skördar och tar blad, ska du inte använda det på en gång kan du hacka upp bladen och frysa in.

Balkongen

Perfekta att odla på balkongen. En stor kruka i varje hörn räcker för att du ska driva upp fin småpotatis till midsommar och tomater för hela sommaren. Har du plats för ytterligare en kruka kan du odla morötter eller höstpotatis för att förlänga skörden. Med blomlådor på räcket kan du odla vitlök. Den ska gärna planteras i oktober, lite tidigare för norra Sverige och senare för södra. Vitlök kräver inte så mycket jord, en blomlåda räcker därmed utmärkt. Från taket kan du hänga amplar och odla jordgubbar och smultron.

Fönsterbänkarna

Rensa fönsterbänkarna från krimskrams och använd dem till nyttigare ändamål. Fortsätt med kryddodlingen, citronmeliss och spenat tar inte mycket plats. Chili växer snabbt och ger stor skörd, du behöver bara pilla ut några frön ur en chilifrukt för att sätta fart på odlingen.

Mörker

Har du en hylla över i en garderob eller mörkt hörn har du en perfekt plats för champinjoner. De vill inte ha något solljus alls och du kan skörda dem i omgångar, svamp som trivs växer snabbt så du hinner säkert så om champinjonerna några gånger om året.