Rådgivning vid ombyggnationer i bostadsrätten/bostadsrättsföreningen

Oavsett om du äger eller tänker köpa en bostadsrätt, så kan det vara bra att känna till lite om vad du har rätt och inte rätt att göra i din bostad. I en bostadsrätt har du stor frihet att förändra utformningen av lägenheten så att den passar dina önskemål, men det finns vissa saker du faktiskt inte får gör. Vilka saker måste du göra själv, vilka saker ska föreningen stå för och vad måste du anlita behöriga hantverkare till? Faktum är att olika föreningar har olika ansvarsområden och vid lägenhetsköp är det bra att läsa på vad som gäller i det hus du flyttar in i.

fixa hus bostad verktyg

Lite förenklat kan man säga att allt inne i lägenheten är ditt ansvar och allt utanför tillhör föreningens ansvar. Ditt ansvarsområde inkluderar spis, golv, dörrar, köksinredning, kakel, badrum, wc, elkontakter och el-central till exempel. Går något av dessa sönder är det ditt egna ansvar att åtgärda. Vissa saker kan dock vara lite oklart, som till exempel avlopp. Här är allt ovan mark ditt ansvar inklusive att rengöra golvbrunnen. Fönstren är föreningens ansvar, medans tätningar och glas liksom persienner är ditt ansvar.

Ibland vill du göra förändringar i din bostad som kräver att du får tillåtelse från bostadsföreningen. Det kan handla om att byta ut vattenburna element, byte av ytterdörr eller kanske du vill ändra på upplägget i köket och flytta rör och avlopp. En del gånger är det bostadsrättsföreningen som vill göra någon förändring i eller runt byggnaden och då är det bra med ett entreprenadavtal. Det kan vara lämpligt att ta hjälp av ett juridiskt ombud som kan hjälpa till med rådgivning och bistå vid till exempel rådgivning.

Ett entreprenadavtal kan förklaras som ett avtal som garanterar att en specifik leverans eller tjänst utförs till ett visst pris. Detta begreppet används ofta inom byggbranschen och är ett avtal som avser ombyggnationer, byggnationer och andra tjänster. Ett avtal finns för att man inte ska göra för mycket likaväl som för lite på ett bygge. Det är ingen som tjänar på detta utan det är bra att avtal finns så man har på papper på vad som ska genomföras och inte.

Då det är föreningens ansvar att underhålla allt utanför själva lägenheterna kan de besluta om ombyggnad av fasaden, byte av fönster och omfattande projekt som ett stambyte. Månadsavgiften man betalar för att få nyttjanderätt till sin lägenhet är menad att finansiera alla dessa projekt. Detta är åtminstone tanken. Det händer dock att en förening behöver låna för att göra mer omfattande renoveringar. Om detta händer kan föreningen besluta att höja månadsavgiften. I en förening med god ekonomi är dock risken för detta ganska låg.

Vill man veta mer om renoveringar i lägenheten är det alltid bäst att först ta kontakt med föreningen och tala med någon där. Man kan även hitta mer information genom att läsa föreningens stadgar