Renovera badrum i bostadsrätt

Renoveringar och bostadsrätter väcker alltid en och annan fråga. Och när det kommer till badrum talar man ju dessutom om ganska omfattande renoveringar. Innan man sätter igång är det rekommenderat att man tar sig tiden att läsa stadgarna och se vad de säger om renoveringar och om det finns speciella krav eller regler just kring badrummet.

Medan det alltid går att hitta undantag bukar det vara fullt tillåtet att renovera badrummet i en bostadsrätt, även om man vill göra en totalrenovering. Så länge det utförs korrekt och fackmannamässigt bör det inte vara några problem.

En del förändringar kan dock kräva uttryckligt godkännande från föreningen. Och exempelvis golvbrunnen ska bytas är detta något som brukar bekostas av föreningen och i regel brukar man inte kunna flytta den utan godkännande. Att installera golvvärme är också populärt numera. Vattenburen golvvärme brukar inte vara tillåtet då det kräver att man kopplar in sig i husets värmesystem, som ju är föreningens ansvar.

När det kommer till själva utseendet av badrummet är det upp till var och en att göra vad de vill. Vill man exempelvis köpa kakel i en spännande färg eller välja ett riktigt udda format handfat är det fritt fram. Väljer man att sälja lägenheten i framtiden är det ju något man får hoppas andra människor kan uppskatta också.

Sedan kommer man ju till frågan om hur mycket man kan eller vill göra själv. Är man bara lite händig kan man egentligen göra renoveringen från början till slut helt själv. Men för att hemförsäkringen ska gälla måste man kontakta sitt försäkringsbolag, meddela dem att man planerar att göra renoveringen själv och dessutom dokumentera de olika stegen så de kan se att man utfört de nödvändiga stegen.

Tar man in en hantverkare för att göra en eller flera delar av projektet gäller det också att veta vad man ska tänka på när man begär en offert.