Renovera med miljön i åtanke

Oavsett om det är en villa eller lägenhet man ämnar renovera finns det mycket att tänka på. En av dessa punkter som uppmärksammats mer och mer på senaste tid är att renovera miljövänligt och hållbart. Det kanske kräver lite nytänk på olika håll och ibland lite mer tid och energi. Men i slutändan är det också något som faktiskt kan göra skillnad.

I grunden är hållbar renovering mer fokuserat på att ta vara på och reparera i den utsträckning det är möjligt och praktiskt. Detta resulterar i mindre resursanvändning och gynnar därför miljön. I många fall kan det nog kännas enklare att bara köpa nytt, men det betyder också att man använder spenderar mer pengar och behöver göra sig av med allt det gamla.

När det exempelvis kommer till gamla möbler kan det vara fantastisk hur stor skillnad ett nytt lager färg kan göra. Så länge saker och ting inte är riktigt trasiga behöver man sällan ta till drastiska åtgärder för att blåsa nytt liv i dem.

Tänker man å andra sidan renovera golvet kan det vara värt att investera i ett golv som går att slipas om. På så sätt behöver man inte byta ut golvet helt och hållet nästa gång utan kan slipa om det och fortfarande få ett ”nytt” resultat.

Tittar man på materialsidan är trä och sten två material som ofta lyfts fram som hållbara alternativ. Trä för att man kan ofta förnya det genom att måla, lacka eller slipa. Och sten för att det är ett väldigt slittåligt material som håller väldigt länge. Kan man dessutom köpa lokalproducerat drar man ned på behovet att långa fraktsträckor. Vilket ytterligare skonar miljön.

Det finns dock många andra metoder för att renovera hållbart och genom att använda sig av bra informationskällor online kan man hitta bra förslag som passar sin egen situation.