Tips för små lägenheter

Alla som har bott i en lägenhet i en storstad vet säkert hur mycket man kan behöva betala per kvadratmeter. Av denna anledning är det ju få som har råd med riktigt stora och rymliga lägenheter. Att bo i en liten lägenhet behöver dock inte vara problematiskt; man behöver bara tänka lite mer kreativt på hur man använder utrymmet.

Ljusa färger och speglar

Vill man skapa en känsla av mer rymd i ett litet rum är det bäst att först måla rummet i ljusa färger, helst vitt, eller sätta upp ljusa tapeter. Tillsammans med detta kan man sedan använda sig av speglar för att ge illusionen av ett djup som egentligen inte finns där. Både golv- och väggmonterade varianter funkar så klart, men vill man spara in utrymme är ju oftast väggspeglar ett bättre alternativ.

Tänk vertikalt

I ett litet rum är det bra att försöka få så mycket som möjligt upp på väggarna, och inred gärna lite mer på höjden för att maximera utrymmet. Vägghängda skåp kan vara riktigt praktiska; dock bör man satsa på de som inte sticker ut så mycket. Tänk djupet på badrumsskåpet till exempel. Detta tillsammans med speglarna kanske betyder att man får upp lite färre tavlor på väggarna, men det kan det ofta vara värt.

Kombinerat förvaringsutrymme

Något många tampas med när det kommer till inredningen är var alla prylar ska läggas efter man fått in möblemanget. Ett tips är då att satsa på multifunktionsmöbler som tjänar mer än ett syfte. Kanske de mest praktiska är då möbler som även har förvaringsmöjligheter. Det finns många soffor, pallar och bänkar som också kan fungera som lådor, vilket kan spara in på väldigt mycket utrymme.